Hij wilde een paar jaar geleden eigenlijk met pensioen gaan en van het leven genieten. “Maar dat duurde ongeveer zes weken”, zegt serie-ondernemer Marc van der Chijs.
Nu heeft hij het fonds First Block Capital opgericht dat investeert in cryptobedrijven. Binnen twee jaar wil Van der Chijs daarmee een miljard dollar ophalen.
Hij gelooft heilig in de digitale munt en de onderliggende technologie. “De blockchain is de motor en de bitcoin de brandstof”, meent de geboren Arnhemmer.
Van der Chijs spreekt op de Crypto Investment Summit, een bijeenkomst over beleggen in cryptomunten die vorige week in Ede werd gehouden. Trendwatcher en organisator Vincent Everts skypet met de in Vancouver wonende ondernemer.
Bitcoin wordt miljoenen waard
Afgelopen zomer voorspelde Van der Chijs dat de bitcoin dit jaar naar de 10.000 dollar zou gaan. Dat is inmiddels gebeurd, dus wil Everts een nieuwe voorspelling.
Geen probleem. Van der Chijs denkt dat de koers van de bitcoin voor de jaarwisseling nog naar de 15.000 dollar gaat. “Er zijn allerlei professionele beleggers die het nog dit jaar aan hun portefeuille willen toevoegen, zodat ze kunnen laten zien dat ze erin zitten”, verklaart hij zijn optimisme.
Voor 2018 is 40.000 dollar reëel, zegt hij zonder blikken of blozen. “Er staat nog heel veel institutioneel geld aan de zijlijn te wachten om deel te nemen in deze markt.”
En in 2021 is een bitcoin zo'n 150.000 dollar waard. "Ik denk dat de bitcoin uiteindelijk naar de miljoenen dollars kan gaan als het een betaalmiddel wordt", aldus Van der Chijs. "Het aantal bitcoin is gelimiteerd op 21 miljoen, dus dat zullen er nooit meer worden. Maar de vraag zal exponentieel toenemen, en daardoor blijft de prijs stijgen."
Chinese videokoning uit Arnhem
Voor het geld hoeft Van der Chijs het bitcoin-avontuur niet aan te gaan. Hij is al lang en breed miljonair door zijn succes in China.
Na zijn studie bedrijfskunde in Maastricht treedt hij als financieel controller in dienst van Daimler, het Duitse moederbedrijf van Mercedes, en verhuist naar Beijing. Hij neemt al snel ontslag en gaat aan de slag als zelfstandig adviseur.
Zijn vrouw Grace stelt hem voor aan Gary Wang, een oud-studiegenoot van haar aan de fameuze Franse businessschool INSEAD. Het klikt tussen de twee mannen. Wang en Van der Chijs richten in 2005 Tudou op, een kruising tussen Netflix en YouTube die uitgroeit tot de grootste videosite van China.
Het bedrijf gaat in 2011 naar de beurs tegen een waardering van bijna 1 miljard dollar. Vier jaar later koopt internetreus Alibaba de videosite voor ruim 4 miljard dollar.
Drive om te ondernemen
Miljardair is Van der Chijs niet, bekende hij aan Quote. Hij is 'slechts' miljonair. Maar dat is volgens hem juist een voordeel.
"Bij miljardairs om mij heen zie ik dat de drive weg is. Ze hebben geen interesse meer in bedrijven waar een paar miljoen in moet", aldus Van der Chijs tegen Quote. "Eigenlijk is het een voordeel dat ik niet extreem rijk ben. Daardoor denk ik anders. Ik heb nog steeds de incentive om te investeren en daaraan te verdienen."
Dat blijkt in 2013, als Van der Chijs met zijn vrouw verhuist naar de Canadese stad Vancouver. De bedoeling is om het rustig aan te doen, maar al gauw is er een situatie die de aandacht van Van der Chijs opslokt: de financiële crisis op Cyprus. Banken op het eiland blokkeren rekeningen van klanten om een bankrun te voorkomen. En dat betekent dat een bedrijf van Van der Chijs op het eiland ook niet bij zijn geld kan.
Het voorval is aanleiding voor Van der Chijs om zich te verdiepen in het financiële systeem en de macht van banken. Op zoek naar alternatieven komt hij al gauw uit bij bitcoin. "Ik zag dat het iets was dat de wereld ging veranderen, met name door de blockchain. Dat wordt een soort tweede internet en gaat industrieën op z'n kop zetten", aldus Van der Chijs.
Door te spreken op conferenties, veel te reizen en een netwerk op te bouwen verspreidt Van der Chijs het bitcoingeloof. "Ik heb aan evangelisatie gedaan", zoals hij het zelf noemt. Hij mag in 2015 zelfs als enige Nederlander langskomen op het privé-eiland van Richard Branson om met zo'n 150 genodigden te discussiëren over de blockchain.
Handelen in bitcoin op de beurs
Zelf stapte Van de Chijs in toen de bitcoin nog zo'n honderd dollar kostte, nu is de cryptomunt meer dan honderd keer zoveel waard. Is het te laat om in bitcoin te investeren?
"Nee, totaal niet. Ik koop zelf ook nog steeds bitcoin", zegt Van der Chijs. "Het is nog steeds relatief goedkoop, want uiteindelijk gaat de prijs naar de miljoen dollar toe. Dus als je 'm gewoon vasthoudt, ga je veel geld verdienen. Daar ben ik zeker van."
Andere cryptomunten heeft hij nauwelijks in zijn portfolio. "Ik ben een bitcoin-maximalist, zoals dat heet. Ik heb wat ethereum, wat monero, wat ripple, wat zcash. Maar ik geloof dat bitcoin op de lange termijn de beste coin is."
Dan moet het wel makkelijker worden om in bitcoin te handelen. Bijna de enige manier om dat nu te doen, is door de cryptomunt te kopen, die vast te houden en later weer te verkopen. Binnenkort komen er echter futures op de markt, waarmee je op de koers kunt handelen zonder daadwerkelijk de schaarse digitale munten in je bezit te hebben.
"Institutionele beleggers komen dan meer in aanraking met bitcoin", zegt Van der Chijs, die zijn crypto-investeringsfonds daarom binnenkort naar de beurs wil brengen. "Dan is het mogelijk voor grote fondsen om op een liquide manier bitcoin te kopen."
Betalen met bitcoin nog ver weg
Bitcoin raakt pas echt ingeburgerd als je er ook je kopje koffie mee af kunt rekenen - en dat is nu juist de bottleneck van de huidige software.
Het netwerk van computers kan op dit moment slechts 10 transacties per seconde verwerken, een stuk minder dan bijvoorbeeld creditcardbedrijf Visa dat elke seconde 2.000 betalingen verwerkt. Daardoor zijn de kosten voor een bitcointransactie flink gestegen.
Een oplossing hiervoor is het lightning network, een extra laag software boven op de blockchain die snellere transacties mogelijk maakt. Van der Chijs verwacht dat de techniek over enkele maanden wordt toegevoegd aan de bitcoin-software. "Dan is de sky the limit."
De eerste banken zullen in 2018 crypto-accounts toevoegen, denkt Van der Chijs. Dan kun je met een druk op de knop je euro's of dollars omzetten in bitcoin. "Dat zorgt ervoor dat nog meer mensen ermee in aanraking komen", zegt hij. "En dat betekent dat de koers zal blijven stijgen."